Itthon betegeskedünk, ahelyett hogy már a kertet rendeznénk.... na de annyi baj legyen, főztem magunknak egy jó kis klasszikus erőlevest, amire a Dédim mindig azt mondta: " Ez gyógyszer!".. persze azt akkoriban hússal főzték. De most végre rájöttem, hogy mitől is lesz olyan ERŐs az egyszerű zöldségleves. Hát a belefőtt OLAJOS ASZALTPARADICSOMTÓL!! És tényleg! Mennyei erőforrás!
Hozzávalók:
- 3 szál sárgarépa
- 4 szál fehérrépa
- 1 gumó zeller
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 db zöldpaprika
- 5 db olajos szárítottparadicsom
- 3 db babérlevél
- 15-20 szem egész feketebors
- 1 tk egész kömény
- két maroknyi zöldborsó (kihagyható)
- só (ízlés szerint)
a daragaluskához:
- 2 bögre búzadara
- 1 evőkanál darált lenmag
- só
Megmosom és megpucolom a zöldségeket, de a héját nem dobom el egyiknek sem! Ez nagyon fontos, mert két fazék levet fogok feltenni főni. Az egyikben a nagy méretűre darabolt zöldségeket (répák, zeller, paprika, hagyma), mellé a szárított paradicsom olajosan fűszeresen, bele a bors, a babér, a kömény és a só. (A szárított paradicsom fűszeres olaja fogja megadni a leves testesebb textúráját, és egy nagyon különleges és pótólhatalan ízt hozzá.) A másik fazékban pedig felrakom főni éppen annyi vízben ami ellepi a zöldségek héját, és hozzá tehetem a hűtőből és kamrából összegyűjtött maradék karfiolt, káposztát is.
Legalább 45 percig főzöm a két fazék levest. Időnként megkóstolom a zöldséges főzetet, és utána sózom ha kell.
Közben a búzadarát kikecerem sóval és a lenmag őrleménnyel, és éppen annyi vízzel, ami ellepi. Hagyom, hogy beledagadjon a dara. ( Ha nagyon keményre dagad, pici vízzel higíthatom.) A lenmag őrlemény ebben az esetben a tojást helyettesíti. Teljesen összefogja a galuskánkat.
Mikor a zöldséges leves finomra főtt, hozzá öntöm a másik edényben készűlt levet úgy, hogy leszűröm. Ekkor belerakom a borsót is. ( Ha nem mirelit borsóval dolgozom, akkor picit előbb.)
Még egy utolsót rottyan, és kész a leves. Lefedve pihentetem.
Közben vizet forralok, és ha már lobog a víz, egy evőkanállal bele szaggatom a galuskát, pár percig főzöm, majd ha feljött a víz tetejére, leszűröm.
Egyben tálalom. Nagyon finom, ízes, gyermekkorunk erőt adó levese. Természetesen hús nélkül!!
Jó étvágyat!