közös ötlet, közös blog

Vegán receptek tőlünk Nektek

Vegán receptek tőlünk Nektek

Erőleves daragaluskával

2018. március 21. - Zsokriszta

 

 

img_20180321_114313482.jpg

 Itthon betegeskedünk, ahelyett hogy már a kertet rendeznénk.... na de annyi baj legyen, főztem magunknak egy jó kis klasszikus erőlevest, amire a Dédim mindig azt mondta: " Ez gyógyszer!".. persze azt akkoriban hússal főzték. De most végre rájöttem, hogy mitől is lesz olyan ERŐs az egyszerű zöldségleves. Hát a belefőtt OLAJOS ASZALTPARADICSOMTÓL!! És tényleg! Mennyei erőforrás!

Hozzávalók:

  • 3 szál sárgarépa
  • 4 szál fehérrépa
  • 1 gumó zeller
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 db zöldpaprika
  • 5 db olajos szárítottparadicsom
  • 3 db babérlevél
  • 15-20 szem egész feketebors
  • 1 tk egész kömény
  • két maroknyi zöldborsó (kihagyható)
  • só (ízlés szerint)

a daragaluskához:

  • 2 bögre búzadara
  • 1 evőkanál darált lenmag

 

 Megmosom és megpucolom a zöldségeket, de a héját nem dobom el egyiknek sem! Ez nagyon fontos, mert két fazék levet fogok feltenni főni. Az egyikben a nagy méretűre darabolt zöldségeket (répák, zeller, paprika, hagyma), mellé a szárított paradicsom olajosan fűszeresen, bele a bors, a babér, a kömény és a só. (A szárított paradicsom fűszeres olaja fogja megadni a leves testesebb textúráját, és egy nagyon különleges és pótólhatalan ízt hozzá.) A másik fazékban pedig felrakom főni éppen annyi vízben ami ellepi a zöldségek héját, és hozzá tehetem a hűtőből és kamrából összegyűjtött maradék karfiolt, káposztát is.

Legalább 45 percig főzöm a két fazék levest. Időnként megkóstolom a zöldséges főzetet, és utána sózom ha kell. 

 

img_20180321_114028679.jpg

Közben a búzadarát kikecerem sóval és a lenmag őrleménnyel, és éppen annyi vízzel, ami ellepi. Hagyom, hogy beledagadjon a dara. ( Ha nagyon keményre dagad, pici vízzel higíthatom.) A lenmag őrlemény ebben az esetben a tojást helyettesíti. Teljesen összefogja a galuskánkat.

Mikor a zöldséges leves finomra főtt, hozzá öntöm a másik edényben készűlt levet úgy, hogy leszűröm. Ekkor belerakom a borsót is. ( Ha nem mirelit borsóval dolgozom, akkor picit előbb.)

Még egy utolsót rottyan, és kész a leves. Lefedve pihentetem.

 Közben vizet forralok, és ha már lobog a víz, egy evőkanállal bele szaggatom a galuskát, pár percig főzöm, majd ha feljött a víz tetejére, leszűröm. 

Egyben tálalom. Nagyon finom, ízes, gyermekkorunk erőt adó levese. Természetesen hús nélkül!!

 

Jó étvágyat!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://napvegan.blog.hu/api/trackback/id/tr4913757302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása