Adri receptje:
- ½ kg fehér tönkölyliszt
- 3,3 dl langyos növényi tej
- 3 ek étolaj
- 2 ek nádcukor
- ½ ek só
- 2,5 dkg kocka élesztő
- 2 tepsi kikenéséhez összesen 10 dkg növényi margarin (nem tévedés!)
A lisztet átszitáljuk. A hozzávalókból könnyű tésztát dagasztunk, majd meleg helyen a duplájára kelesztjük. (Az élesztőt nem szükséges előtte megfuttatni.) A tésztát hat egyforma részre osztjuk, ezeket gombócokká formázzuk és kerek lappá nyújtjuk, kb. tenyérnyi nagyságúra. A kerek lapokat nyolc cikkelyre vágjuk.
Töltelék: 3 nagy vagy 4 közepes alma, fahéj, cukor ízlés szerint (alma édességétől is függ)
Az almákat meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük, ízesítjük, picit állni hagyjuk.
9 cm-es átmérőjű pohárral kiszaggatjuk a tésztát. A töltelékből a levet kipréseljük, hogy ne áztassa el a tésztát. Kb. 1- púpos teáskanálnyit helyezünk a tésztakörök egyik felére, a másik felét ráhajtjuk és a széleit jól összenyomkodjunk, hogy ne folyjon ki a töltelék.
A tepsiket egyenletesen kikenjük a margarinnal és beletesszük a kifliket. 20 percet hagyjuk pihenni. 180 fokon légkeveréssel 15-20 percig sütjük. A kifliket a tepsiben hagyjuk kihűlni, hogy felszívják a margarint és finom ropogósak legyenek.
Jó étvágyat!