Viktortól:
Algaleves ahogy én szeretem (Vegán a halászlé)
2 db közepes fej vöröshagyma
1 db nagy paracsicsom
1 db nagy TV paprika
3 gerezd fokhagyma
3 féle alga (kizami/wakame, hijki, nori)
1 füstölt tofu
1 db közepes padlizsán
1 db csomag szójaszelet
piros paprika
füstölt pirospaprika
só
fehér bors
1 db chili közepesen csípős
pici almaecet
világos szójaszósz
vegán ételízesítő
só
Apukám receptje vegánosítva.
A hozzávalókat megmosom, megpucolom (ha kell). Lecsós alapot készítek (hagyma, paradicsom, paprika apróra felvágva, lepirítva,piros paprikát és füstölt piros paprikát teszek rá+ só, bors). Felengedem vízzel, beleteszem az algákat, mindegyiket, a norit összetépem, és elkezdem főzni. Belemorzsolom a füstölt tofut.
Közben felvágom a padlizsánt, nem pucolom meg, az kell bele (belőle lesznek a pontyszeletek, ha valaki szeretné patkó formára is vághatja),lepirítom és füstölt p. paprikával és szójaszósszal ízesítem. A szójaszeleteket ételízesítős vízben kifőzöl, leszűröm, kinyomkodom, majd lepirítom, füstölt p. paprikával, pici almaecettel és szójaszósszal ízesítem, majd mindegyiket ketté tépem (a hal feeling miatt).
A padlizsánt és a szójaszeleteket beleteszem a levesbe, ízesítem és kész.
Livitől:
Algaleves (Apukám halászlé receptje vegánosítva:
Hozzávalók egy liter vízhez (ami kb. két személyre adag):
1 nagy vöröshagyma apróra vágva
1 gerezd fokhagyma apróra vágva
1 közepes krumpli apróra lereszelve
1 db paradicsom apróra vágva
0,5-1 dl olaj
Alga – nagy levelű, apróra vágva
1 evőkanál búzadara
só
A krumplit, vöröshagymát, fokhagymát, paradicsomot, sót 1 liter vízbe felteszem főzni, akkor teszem hozzá az olajat és a pirospaprikát, ha már forr. (Ez fontos, hogy a hagymát és a többi összetevőt nem olajon kell pirítani, hanem vízben megfőzni, más lesz az íze így)
Kis idő múlva beleteszem a felvágott algát, és amikor kész, a búzadarát is és pár percig főzöm vele.