Eszter receptje:
Tészta:
4 pohár (1 pohár=200ml) liszt
3/4 pohár nádcukor (a porcukor mégjobb)
1 zacskó (10g) sütőpor
1 púpozott ek kristályvanillin (vagy 1 zacskó vaníliás cukor)
3-4 nagy ek karobpor
1 és 1/4 pohár napraforgó olaj (margarinnal mégjobb)
Az eredeti receptnél az arányok 40dkg liszt, 25dkg margarin, 15dkg porcukor volt, a többi hozzávalón kívül még egy tojássárgával, ez utóbbit én 1 tk utifű és kb. 3-4 ek víz elegyével oldottam meg, de lehet még ugyanezzel a vízmennyiséggel 1 ek őrölt lenmaggal is készíteni a "tojást".
A hozzávalókat összegyúrjuk és ha a összeáll egy masszábba, válasszuk ketté és hűtőben keményítsük ki a két cipót, hogy reszelhető legyen. Ha picit morzsálódósabb lesz a tészta, vagy sietünk - én így csináltam - akkor sincs pánik, nyugodtan hagyjuk morzsásan, úgy osszuk két részre.
Ha a hűtőprojektet választjuk, míg keményedik a tésztánk elkészítjük a tölteléket. Ha morzsa a szimpatikusabb, akkor célszerű előbb a tölteléket elkészíteni.
Töltelék:
1 pohár (200ml) mosott kölest 3x-os vízben felforralok, (lehet növényi tejben is) hozzáteszek 1 csipet sót és
2 púpozott ek kristályvanilint (vagy 1-2 zacskó vaníliás cukrot). Ha megfőtt a köles, hozzákeverek
1 pohár nádcukrot.
6-9 ek citromlevet (ízlés szerint savanyítható),
1 biocitrom reszelt héját (ezt kihagytam, mert nem volt otthon citrom).
tojáshab helyett 1 doboz (300g) Soyatoo márkájú rizshabkrém picit felverve, hogy levegősebb legyen.
5dkg darált keksz (nem volt vegán Lidl keksz itthon, viszont volt fél zacskó fahéjas tönköly édes falatkák by Pulifood Kft. - ez a gyenesdiási Zöldház bio panzió kis lapocskái.)
Előmelegítjük a sütőt nagy fokozaton. Közepes tepsit kiolajozunk, a tészta egyik felét belereszeljük, vagy belemorzsoljuk, ráöntjük az áltúrós tölteléket, arra rá pedig a tészta másik felét morzsoljuk, vagy nagy lyukú reszelőn reszeljük.
Sütőbe toljuk, 10 perc után mérsékeljük a tüzet, aztán addig sütjük míg "megpirul". ( sütő függő, de én még 25 percig sütöttem, tehát összesen kb. 35 perc volt a sütési idő) Hülni hagyjuk, majd kockára vágjuk.
Jó étvágyat!