Krisztától:
Egy régebbi karácsonyi desszertes újságban találtam ezt a receptet, és annyira megtetszett, hogy azóta őrzöm. Eljött az idő, hogy kipróbáljam.
Hozzávalók:
- 18 dkg margarin
- 22 dkg liszt (12 sima, 10 zabliszt)
- csipet só
- 7 evőkanál víz
- 30 dkg marcipán
- még 4 evőkanál puha margarin
- 1 citrom reszelt héja
- 5-6 édes, lédús körte
A tésztához a lisztet a vajjal elmorzsolom, beleteszem a csipet sót, majd a vízzel eldolgozom. Kissé ragacsos tésztát kapok, de lisztezett kézzel ügyesen belenyomkodom egy sütőlappal borított tortaformába. A tetejére is sütőpapírt teszek, és babbal vagy lencsével, hogy ne púposodjon fel, 10 percig sütöm. A sütőt 180 fokra állítom. (Villával pár helyen kiszúrjuk előtte a tésztát.) 10 perc után leveszem a nehezéket, és még 5 percig sütöm.
Mindeközben a marcipánt a 4 kanál puha margarinnal, valamint a reszelt citrom héjjal összedolgozom turmixgépben, majd a pite tésztára simítom. (kell neki jó pár perc, míg homogén krémet kapok..)
Ezután a körtéket szeletelem, és legyező formába, vagy körbe ráhelyezem. Ami fontos, hogy a körte legyen finom édes és lédús!
Még 35 percig sütöm.
Akkor jó, ha a marcipán krém kissé feljött, és a körte láthatólag megpuhult.
Jó étvágyat!