50 dkg liszt, 5 dkg margarin olvasztva, 10 dkg nádcukor, 3 dl növényi tej, 3 dkg élesztő, csipet só
( A recept forrása a Napfényes süteményes receptkönyv)
A lisztet a nádcukorral és a csipet sóval elkeverem, közben a langyos növényi tejben felfuttatom az élesztőt, majd összekeverem a liszttel. (ha nagyon ragacsos a tészta, kissé beolajozom a kezem, úgy könnyebben át tudom gyúrni.) Kelesztem legalább 40 percig.
A kelesztés után újjnyi vastag karikákra szaggatom pogácsa szaggatóval, és egy olajos deszkán kissé hagyom még kelni a szép fánkocskákat. Ez nem több idő 10 percnél.
Magasfalú edényben bő olajban sütöm mindkét oldalát pár percig. Lekvárral, porcukorral tálalom.
Lyukacskát is tehetsz a fánk közepébe, amibe tálalásnál a lekvárt belecsurgathatod, eképp:
Amelyik oldala pihentetésnél a teteje volt, az az oldala kerüljön az olajba alulra, miután ujjunkal lukat tettünk bele. Az első felének sütésekor lefedjük, utána nem kell.
Rózsikától:
Farsangi fánk hozzávalók:
60 dkg Tönköly fehérliszt
1 kk vaniliáscukor
2 ek olaj
1 cs vegán élesztő
Élesztőt felfuttatom, langyos vízzel ruganyos tésztát készítek. Aztán meleg helyen kelesztem kb. 1órát. Kinyújtom kb. 3 cm vastagra és formával kiszúrom. Forró olajban mindkét oldalát aranybarnàra sütöm.
A végén porcukorral meghintve lekvárral vagy vaníliasodóval tálalom.
Aki édesebben szereti a tésztába tehet még cukrot.
Jó Étvágyat!