közös ötlet, közös blog

Vegán receptek tőlünk Nektek

Vegán receptek tőlünk Nektek

Chai ( indiai fűszeres tea)

2017. január 16. - Zsokriszta

20170116_130401.jpg

A chai fűszeres teával az elmúlt években ezerféleképpen találkoztam. Volt köztük sok finom, és bizony sok ízetlen is. Mindenesetre ezzel a teával 2012-ben az Ozora fesztiválon elnyertük a fesztivál legjobb chai teája címet. Ilyen verseny persze hivatalosan nem volt, de a vendégeink mégis így jártak hozzánk nap mint nap.

A teát vegánként kétféleképpen készítheted el. Vagy rizstejet forralsz össze a fűszerekkel, vagy vizet forralsz, és a végén kukorica tejport teszel bele. Mi ezt a verziót szoktuk választani, mert a tea sokkal "testesebb" lesz mintha rizstejjel vagy egyéb növényi tejjel készítenéd, és jóval gazdaságosabb is. Ebben a receptben a kukorica tejporos változatot írom le, de te készítheted más növényi tejjel is, értelemszerűen a végén ne tegyél bele tejport.

Ennek a teának az a titka, hogy 7 fűszer keverékéből áll. 

Ime a recept:

2 l vizet felteszek forralni a fűszerekkel: 4 g szegfűszeg (egész), 4 g szegfűbors (egész), 7-8 mag kardamom, 15 g tört fahéj (semmiképp sem por), 8 g gyömbérpor, 2 g őrölt szerecsendió, 2-3 levél babér.

Az eredeti recept szerint fekete teával készül a chai. Mi nem fogyasztunk fekete teát, így én kihagyom belőle, de ha szeretnél tenni bele, kb 2 filtert javaslok, és a forralás utolsó pár percében tenném csak bele.

Legalább 20 percig forralom a vízet a fűszerekkel, majd 7 kanál kukorica tejport, 120 g nádcukrot teszek hozzá, és negyed citrom levét facsarom bele. Nem forralom tovább, hanem jól elkeverem, és bögrénként szűröm, forrón tálalom. A leszűrt fűszereket visszateszem a fazékba, hadd ázzon még kicsit. A cukor mennyiség ízlés szerint változtatható.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://napvegan.blog.hu/api/trackback/id/tr3912130249

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása