Mónitól: Omlós keksz recept:
40 dkg tönköly fehér liszt (fele lehet teljes őrlésű!) 20-25 dkg növényi margarin v. pálmazsír, 14 dkg nádporcukor, 10 dkg darált dió/mogyoró/földi mogyoró/szezámmag/mandula (vagy/vagy), mehet bele egy fél kk fahéj, vanília.
Ezeket összegyúrjuk, egy órát pihentetjük - ez kimaradhat. Kinyújtjuk és vékony rudacskákat patkó alakra hajlítjuk vagy egyszerűen egy 3 cm átmérőjű hengerré tekerjük és felszeleteljük kis pogacsákká (utóbbi módszert Horváth Anditól tanultam). Lehet nagy lángon sütni, de figyelni, mert 10-15 perc alatt megsül! Kemény lesz, roppanós, viszont hűtésnélkül egy hétig is eláll! Ha nem áll össze, pici víz mehet bele!
Jó étvágyat hozzá!
( Még lehet vadítani, ha teszel hozzá 1-2 ek. karob port.)