közös ötlet, közös blog

Vegán receptek tőlünk Nektek

Vegán receptek tőlünk Nektek

Lebbencsleves

2017. március 16. - Ediss

lebbencsleves.jpg

Egyik kedvenc Helgától:

Hozzávalók:

  • paprika
  • paradicsom
  • bors
  • apróra vágott krumpli
  • pirospaprika
  • hagyma
  • lebbencsleveshez való tészta

Elkészítés:

2 fej közepes hagymát apróra vágok és olajon üvegesre dinsztelem. Közben krumplit pucolok és felkockázom.   A végén pirospaprikát,sok köményt és őrölt köményt teszek rá 10-15 mp-ig. Majd felöntöm vízzel és beleteszem a krumplit. A lebbencs tésztát apróra töröm és szárazon világosbarnára pirítom.

Oatly zabtejszínnel és tönköly fehérliszttel habarást csinálok. Teszek bele sörélesztőpelyhet gazdagon/ a Biorganikosssal finom/,vegantériát v. a Biorganikos levesport és sót. Mikor a krumpli majdnem puha beleteszem a habarást és a tésztát,szoktam füstölt virslikarikákat is.

Pár percig hagyom így,majd lezárom és fedő alatt hagyom még puhulni.

 

Livi változata:

A lebbencs leveshez való tésztát olajon megpirítjuk, a végén teszünk hozzá apróra vágott hagymát.

Amíg az is megpirul, rászórunk pirospaprikát, felöntjük vízzel, majd vékonyra és apróra vágott krumplit teszünk bele. Sóval és egy kis borssal ízesítjük.  Egy-egy apróra vágott paprika, paradicsom nagyon finommá teszi. :)

TIPP: A krumplit nagyon vékonyra kell vágni, kb. 2 mm, akkor hamar megfő.

Létezik az "öreglebbencs", vagy slambuc, annak leve sincs. Egyszerű bográcsétel volt az Alföldön.

A lebbencs neve utal készítésére.
Régen, amikor jól tojtak a tyúkok, az asszonyok nekifogtak tésztát gyúrni. Vékonyra kinyújtották és a nagy leveleket rudakra felakasztották a szellős kamrában, mint egy lepedőt. A huzat lebegtette a száradó tésztát és közben szabálytalan alakú darabok törtek le belőle az alája terített abroszra. Ez a száraztészta sokáig eltartható, könnyen szállítható és alkalmas laktató ételek készítésére, így nem csoda, hogy nagyon népszerű volt a pásztorok körében. A lebbencs-, slambuc- és csuszatészta ugyanazt a tésztát jelöli.

 

Jó Étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://napvegan.blog.hu/api/trackback/id/tr8112341931

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása