közös ötlet, közös blog

Vegán receptek tőlünk Nektek

Zöldségkocsonya

2019. február 22. - Zsokriszta

 

img-9419e7eb484a47a88eacc5da2e363969-v.jpg

 

Juci receptje:

 

Zölsdégleves:

3 répa,3 gyökér,1 kisebb zellergumó-ezek nagyobb darabokra vágva,1 tv paprika egészben, pár zellerszár,1 vaskos csokor petrezselyem és egy kisebb csokor kapor, kiegészítve 9 szem aszalt paradicsommal (itt írta egy recept a blogon hozzá az olajban eltett paradicsomot,nekem sima aszalt volt,de kipróbáltam hozzá,tényleg még finomabb ízt ad.)

Került bele 3 kisebb krumpli is,de csak azért,mert imádom levesben főve, de azt elfogyasztottam, nem került bele a kocsonyába.


A fenti hozzávalókat nagy lábasba tettem, felöntöttem vízzel, hogy jól ellepje. Bele ment még : pici vegamix, só, kurkuma, kb negyed teáskanálnyi, hogy ne legyen nagyon sárga. Őrölt gyömbérpor, bors, egész kömény,reszelt szerecsendió.


Mikor a zöldek megfőttek, főleg a répa volt érdekes, akkor kiszedegettem a léből a zöldségeket és leszűrtem. ( Itt következik a kóstolás,ha kell még vmi,akkor fűszerezés.)


A főtt répát vastagabb karikákra vágtam és keveset a gyökerből és a zellerből is.

A megfőtt aszalt paradicsomot kisebb csíkokra, kockákra vágtam.

Ezenkívül vékonyabb lilahagyma cikkeket is szeleteltem.


Külön pároltam egy kis fej brokkolit rózsáira szedve, kb.2 marék cukorborsót, pár zellerszárat apróbbra vágva,1 kisebb cukkinit a heját megtartva, negyed karikákra vágva.


Őzgerinc formát szorosan kibéleltem folpackkal  és ebbe szépen elrakosgattam a zöldeket, ahogy a szememnek jól esett. Nálam ez 2 őzgerincnyi mennyiség lett. Az egyik közepét a brokkoli rózsákkal raktam ki, úgy, hogy mikor készül, akkor a virág van lefelé,és mellé rakosgattam a többit.

A másikat fehérrepával (nem volt szétdarabolva) raktam ki középen. Jó úgy elhelyezni a zöldeket, hogy legyen az oldalán, akkor a végén majd szépen látszik.


A levest agar-agarral állandóan kevergetve felforraltam, és kb 5percet forrt. 1/2liter léhez ment egy csapott teáskanál. Utólag azt mondom lehetett volna egy picikével több.


A végén óvatosan merőkanállal a zöldsegekre mertem a levet. Pár órát állt kint, aztán letakarva egy éjszakát a hűtőben.


Simán ki lehet másnap boritani a formából. Rá pár csepp frissen facsart citrom, vagy ha valaki vágyik a régebbi ízre egy kis pirospaprika mehet. Pirítos, sima nyers saláta és jó étvágy! 

 

img-8f0f719752e05c5d65ddcac873a377fa-v.jpg

Cukkini lepény

 


img-ca0073cf1f65da80de3e0ace5b13b0e2-v.jpg
  Juci receptje:



- 2kisebb cukkini hámozatlanul,megmosva
-3szál újhagyma
-1 csokor petrezselyem
-kb.40dkg liszt
-1/3 élesztő felfuttatva kis növényi tejben
-1 nagy marék napraforgó mag (vagy tök,len...stb akár vegyesen)
-kevés étolaj
-vegamix, só, bors- utóbbi nagyon jól áll neki,lehet bátrabban


Szósz:


-yofu
-1 csokor aprított petrezselyem
-kis gerezd zúzott fokhagyma
-kis citromlé
-pici só,bors


A cukkiniket a nagy lyukú reszelőn lereszeljük, lesózzuk és 10-15 percig állni hagyjuk.Ha levet engedett kinyomkodjuk és egy tálban összekeverjük a liszttel, kevés élesztős növényi tejjel, petrzselyemmel, olajjal,felkarikázott hagymával, magokkal, fűszerekkel. Jól kikeverjük, kézzel nem is kell dagasztani,csak fakanállal. Egy igen lágy tészta lesz. Meleg helyen kelesztjük kb. 30-45 percet kiolajozott, kilisztezett formában.(Ez most kenyér sütő forma volt)

Kb.180 fokon, főként légkeveresesen sütjük. Ha a teteje már barna,de a tűpróbánál még nem jó, akkor alufóliával letakarva sütjük kb.45 percig.

Kiboritható a formából,de jó picit várni míg langyos lesz, úgy jobban szeletelhető és akkor a cukkinitól sem annyira nedves érzetű már.

A szószhoz csak összekeverjük a hozzávalókat. 

Finom még nyári főzőtökből, akkor lehet kaprot is bele tenni és a yofuba is,de lehet variálni reszelt répával, sőt krumpliból is jó. A fűszerek aztán ízlés szerint variálhatók. Bő olajba kanalazva is aranybarnára süthető

 

Jó étvágyat!

Csokikrém

img-b3da89cd462f3740a45ac841ccf0dae6-v.jpg

 

Lilitől kaptunk egy isteni krémreceptet:
Hozzávalók:
1 zacskó sótlan mogyoró (350 gr )
1 csésze datolya vízben beáztatva 
2 kisebb puha avokádó
1 zacskó Bourbon vaníliás cukor
1 rizstejszín (250ml)
Karob vagy kakaó por
Először összeturmixoljuk a mogyorót, majd hozzáadjuk a datolyát, utána az avokádót a többi összetevővel.
A datolya levét is fel lehet lhasználn.
Először készítettem a mogyorós változatot, és utána a felébe pedig karobport tettem.
Így ebből 2 mogyorós és 2 csokis tálka lett.
Ezután már lehet is díszíteni, hűtőbe tenni és megenni!
Jó étvágyat! :)
 
 img-6b06eda4620773c8472abe50a1848664-v.jpg

Macaron

  Angéla és Erzsi receptje: 

 

img-45c02634d0d982531b5b0b97c954062f-v.jpg

img-f42ab3e4737ffcd7bab9de6f3479ca9c-v.jpg

 

 

1 doboz csicseri konzerv levét leöntöm és felfőzöm. Így kicsit besűrűsödik. Ezután kihűtöm. ( kb 140 ml legyen ) Habverővel magas fokozaton felverem, közben több részletbe 180 gr vilagos cukrot keverek hozzá. ( a kristálycukortól jobb lesz az állaga mint a porcukortól.) A végén a szinezőt bele lehet keverni, ha valaki színeset szeretne.

Ha kemény és fényes a hab, akkor az előre elkészített 160 gr porcukor és 160 gr mandulaliszt szitált keverékét óvatosan, több részletben hozzákeverem.

Tovább

Csokis-kókuszos pite

img-9920908d9a8748262acd9f454312523d-v.jpg

  Viki receptje:

 

Hozzávalók:

  • 2/3 csésze zabpehely
  • 2/3 csésze mandula
  • 1 csésze kókuszreszelék
  • 2 tk juharszirup
  • 1/4 csésze kókuszolaj
  • 1 csipet só
  • 2 avocadó (jó érett)
  • 1 aldis konzerv kókusztej
  • 1/3 csésze juharszirup
  • 3/ csésze kókusztej
  • 3/4 csésze kakó vagy karob

Tovább

Vaniliás kekszes pohárkrém "tejszínes" gyümölcsökkel

img-454942c5ef8e3a49a679eb994bb168e1-v.jpg

 

 Melindától érkezett ez a variálható recept. A fantáziádra van bízva, hogy milyen módon rétegezed a következő alapanyagokat: 

  • 1 csomag lidl-ben kapható vegán édes keksz
  • 1 csomag vanilia pudding megfőzve, lehűtve
  • 1 doboz vegán tejszínhab felverve
  • szezonális gyümölcs (fagyasztott is jó)

Tovább