közös ötlet, közös blog

Vegán receptek tőlünk Nektek

Füstölt tofus-ananászos rizstészta

2017. november 21. - Zsokriszta

 

img_20171121_151209886.jpg

Hozzávalók:

  • 1 zacskó rizstészta
  • 2 dl soya szósz
  • mirelit zöldborsó ízlés szerint
  • füstölt tofu (1-2 zacskó, ez is ízlés szerint)
  • 1/2 ananász konzerv

 

 Ez egy nagyon gyors, és egyszerű recept. A rízstészta kb 5 perc alatt megfő a forró vízben, ha kész leszűröm, pici olajat teszek rá, és félre teszem. Nem szabad nagyon sózni főzés közben, mert a szója szósztól esetleg túl sós lehet majd a végeredmény. Egy kevés olajra rádobom a kockára vágott füstölt tofut, ízlés szerinti zöldborsót, vagy kukoricát, de lehet mindkettőt. Pár percig futtatom a forró olajon, lezárom, és míg forró az edényem, beleöntöm a szójaszószt, és beledobálom a kis szeletekre vágott ananász konzervet. Pár percig hagyom ismerkedni egymással az összetevőket, majd bele keverem a rizstésztát is. 

Nagyon gyors, nagyon egyszerű! Az ananász édes íze, a tofu füstölt íze, és a szójaszósz együtt különleges ízélményt ad!

 

Jó étvágyat!

Almás marcipános kocka

 

img_20171002_184604299.jpg

Hozzávalók:

  • 1 Aldis leveles tészta
  • 1 vanilia puding
  • 200 g marcipán
  • 3 szép alma

 

A leveles tésztát, amit lapokban árulnak felkockázod, a vanilia pudingot megfőzöd, a marcipánt nagy lyukú reszelőn belereszeled a pudingba.

A felkockázott tésztát megkened a marcipános pudinggal, majd legyezőszerűen ráhelyezed a vékonyra szeletelt almákat.

200 fokon 15 perc alatt készre sütöd. Ha kihűlt porcukorral diszítheted!

 

Jó étvágyat!

img_20171002_184544896.jpg

 

"Sajtkrémes" pogácsa

sm_img_20170129_132416856.jpg
 Ez egy roppant egyszerű recept:

Végy egy Aldis leveles tésztát, két lap közé kenj ízlés szerinti mennyiséget valamelyik vegán sajtkrémből ( a világoskék tömlős "sojakrem-et" használtam). Szaggasd ki, süsd ki 200 fokon 10-15 perc alatt.

Megszórhatod a tetejét lenmaggal, vagy ízlés szerint reszelt növényi sajttal, bármivel ami neked tetszik.

 

Jó étvágyat!

sm_img_20170129_132507707.jpg

 

Töltött csillagtök, grillzöldségekkel és héjában sült krumplival

media-share-0-02-04-fc5546d27a67102146f2a093250b7b01734d01161ef12ef6cff2097615dfb480-2655b19d-9f7f-494e-ba8c-f78fc5789a4f.jpgAnna újabb  alkotása

Pác:

  • 1 ek szójaszósz
  • 8 gerezd fokhagyma
  • olivaolaj
  • ezeket összeturmixoltam

Elkészítés:

A csillagtököt én félbe vágtam, de lehet a tetejét is levágni és úgy megtisztítani a magoktól, kivájni a belsejét picit. Belülről megkentem a páccal.

 Hagymán párolt reszelt répa és cukkini, kuszkusszal összekeverve, napraforgómaggal, rizstejszínnel és petrezselyemmel megforgatva. Ez lehet kapros-tejszínes ízvilág is.

A csillagtököt töltés után kívülről is megkentem a páccal. ( ha vastag a héja, hámozóval kicsit meghámozod előtte).

Almagerezdeket vágtam, s a patiszon mellé sütőzacskóban tettem a tepsire, amit körberaktam aprószemű krumplikkal.

A cukkinikat hosszában kb. 3 mm szeletekre vágtam, kápiapaprikát mellé harmadolt, mindet bepácolva hagytam állni. Majd grillsütőn kisütöttem.

TIPP: Reszelt sajtot tettem a csillagtök tetejére a végén még olvadozni

 Jó étvágyat! :)

media-share-0-02-05-8041427c1946748b84eb31d5e19dc05cb9cbced947288644927e2f6e1fbfe0ae-b3228467-4fa7-478d-8893-232cd720bbba.jpg

 

 

Töltött krumplik színes zöldségekkel

image-0-02-04-8cec75c83e6eeca04f87f6275e84e47ed1b4a9cc8df92d7748b0f18cfa12bd3a-v.jpg

 

Szürke hétközapokat remelkül feldobja ez a színes zöldségtál.

A receptet Gabitól kaptuk.:)

Hozzávalók:

  • 2 kg sárga krumpli
  • darált szejtán
  • olaj
  • hagyma
  • bors
  • oregánó
  • majoranna
  • házilag készített lecsó
  • közepes cukkini
  • kápia paprika
  • répa
  • újhagyma
  • brokkoli
  • fokhagyma
  • bazsalikom
  • gyömbér

Két egykilós zsák sárga krumplit félpuhára főztem héjában. Közben kb. 30-40 dkg darált szejtánt olajon hagymán megpirítottam sóval, borssal, oreganóval, majorannával. Ehhez hozzáadtam egy barátnőm isteni üveges lecsóját és egy közepes cukkinit - késes aprítóban összedarálva . A nagyobb krumplikat kettévágtam, kivágtam, megtöltöttem a lecsós szejtánnal, tepsiben egymás mellé rendeztem, közé vékonyra szeletelt kápia paprikát, répát, újhagymát tettem, megspricceltem olajjal és parázsburgonya fűszerrel (ld. lenti kép). Az egészet beraktam  a sütőbe, aláöntöttem kis vizet is hogy párolódjon is a zöldség. Amíg sült, pároltam brokkolit fokhagymával. A kisebb félig főtt krumplikat meg félbevágva, bazsalikommal és őrölt gyömbérrel megszórva wokban megpirítottam. Tálaláskor ajánlok mellé tzatzikit, zöldsalátát. :)

 

image-0-02-05-080e6ce01ea34e6ebe2f52805a6f450332186691913cef2bbe69fd60ff1e2a24-v.jpg

 

Jó Étvágyat! :)

Paprikás padlizsánkrém

image-0-02-04-0fdcec763092fc7c4c54ca18b74e99fd6c3fa8a3a0c3955ec4eb609f30ad89bf-v.jpg

 

Isteni, gyors és egyszerű.. ennél több nem is kell:)

Erától egy újabb remek..

Hozzávalók:

  • kápia paprika
  • padlizsán
  • 2 fej hagyma

2 fej hagymát olajon megpirítunk, hozzáadunk fele-fele arányban feldarabolt kápia paprikát és padlizsánt. Addig sütjük, amíg a padlizsán szétkenődik. Kész is a padlizsánkrém. :)

image-0-02-05-724b9fa10b7bd6286f1f9c08e4519c6e4b9ff858d81fe74bb3ce1fa6e2979e92-v.jpg

 

Jó Étvágyat! :)

Angol póréhagymaleves

image-0-02-05-4f88017a754636609fbbb74a5a7983705adb9e790290300c8587f7aaf3975b3e-v.jpg

 

Egy igazán egyszerű, gyors és nagyon finom leves Krisztától:

Hozzávalók:

  • póréhagyma
  • 4 krumpli
  • víz

A póréhagymát karikákra vágom, a karikákat pirítom, 4 krumplit megpucolok és kockára vágok. Az összevágott krumplit ráteszem  a hagymára, együtt pirítom még pár percig.
Annyi vízzel fölöntöm, hogy ellepje, sózom nagyon. Ha megfő a krumpli, fölöntöm kis vízzel, botmixerrel összeturmixolom. Annyi vízet teszek hozzá, hogy sóssága és állaga jó legyen, a végén picit forralom és kész. :)

 

Jó Étvágyat! :)

 

Sajtos rúd

image-0-02-04-a1a5d47820be52e9660a937b2a8138f2210da7f153c909cc03b5f80fdc6b652a-v.jpg

Egy újabb kedvenc :)

Hozzávalók:

  • 60 dkg liszt (fele fehér, fele teljes kiörlésű)
  • 1 sütőpor,
  • 30 dkg margarin
  • 18 gr só
  • 50 gr darált szezámag
  • víz, hogy gyurható legyen
  • reszelt sajt

A hozzávalókat összegyúrjuk, állni hagyjuk 1 órát hütőben folpackba csomagolva vagy egy éjszakára teraszra tesszük egy fazékban. Ezután nagyon vékonyra kinyújtjuk (max 1/2 cm), tetejét megkenhetjük risztejes Alsan növényi vajjal, és végül megszórjuk reszelt sajttal a tetejét, majd rudakra vágjuk és sütőben aranybarnára sütjük. A szezámmag helyett rakhatunk bele napraforgómagot vagy lenmagot is. Tetejét megszórhatjuk nagyobb szemű sóval is.

Nagyon finom! :)

Jó étvágyat!

Töltött paprika

 

img-ec8d2178c9b0650373a35140230ae6c0-v.jpg

 

 

20170807_194023.jpg

Hozzávalók:

  • 7 db nagyobb paprika
  • 1 üveg sürített paradicsom püré ( 360 grammos)
  • 2 közepes fej hagyma
  • pár szem paradicsom (elhagyható)
  • 1 bögre barnarizs
  • 1/2 bögre szójagranulátum
  • 2x 1 dl szójaszósz
  • 1 kg burgonya
  • bors, kömény, őrölt babér, só, cukor, pici mustár, 1 leveskocka
  • 4 gerezd fokhagyma
  • pici olaj, liszt a rántáshoz

 

Ez a recept anyukám töltött paprikája vegánosítva, ami abból áll, hogy a paprika töltelékét sajátosan oldom meg: 

Megfőzöm a barnarizst 3-szoros  mennyiségű vízben, melybe beledobok egy leveskockát is. Beáztatom a szójagranulátumot annyi vízben, hogy jól ellepje. Mikor beledagad, szójaszószt és borsot teszek hozzá. Mikor a rizs kicsit kihűlt, összekeverem a szójagranulátummal, 1 fej apróra vágott hagymával, a 4 gerezd fokhagymával, mustárral, babérral és köménnyel, majd pihentetem kicsit. (Fontos, hogy "ízes" legyen. Lehet kicsit eltúlozni a fűszereket, mert a paradicsom püré, a krumpli, de még a paprika is semlegesíteni fogja.)

Közben a burgonyát megpucolom, kockára vágom, majd sós vízben megfőzőm.

A paprikákat kicsumázom, és elegánsan beletöltöm a rizses alapomat, majd egy tepsibe fektetem őket egymás mellé szorosan. Mikor kész, rádobálom a másik hagymát is, melyet karikára vágok fel, majd a paradicsomokat összeszelve ráhelyezem a tetejére. Ezután leöntöm olajjal, szójaszósszal, és én megszórtam egy kis kakukkfűvel is. Lefedem fóliával, és a 220 fokos sütőben jó sokáig sütöm.

Készítek egy rántást, a paradicsom pürét vizzel kikeverve beleöntöm a kész rántásba, kevergetem, majd cukrozom és sózom. Mi édesen szeretjük. Beleraktam legalább 4 kanál cukrot, de ez ízlés szerint alakítható.

Tálalásnál a krumpli mellé teszem a paprikát, ami meg van töltve, és igyekszem úgy szedni, hogy sült hagyma és paradicsom is kerüljön a tányérra. Erre öntöm rá a forró és édes paradicsom szószt.

 

20170807_175500.jpg

 

20170807_193619.jpg

 img-dffd4d0908218760005f44875f29eaa2-v.jpg

Jó étvágyat!